Glaukoma – Të jetosh me glaukomë dhe mos të verbohesh!

Shkurt 13, 2018 0
image-343-1.png

Shikoni si zvogëlohet fusha e pamjes deri në errësirë të plotë. Rikthimi i shikimit mbas stadit të fundit është i pamundur deri më sot. Paraqitja në kohë në njërin nga stadet në të cilën do vini në klinikën tonë do të parandalohet përkeqësimi. Kurohet duke mbetur në njerin nga stadet me anë të metodave bashkëkohore.

Në të majtë pamja e diskut të nervit optik NORMAL. Në të djathtë disku i nervit optik në stad të përparuar. Në pjesën e sipërme të fotove tregohen ndryshimet e fushës së pamjes përkatësisht për çdo sy. Vini re thellimin e theksuar të diskut në rastin e glaukomës.

Glaukoma “e moshës” tek të rriturit
Glaukoma “e moshës” ndahet në 4 format klinike: Me kënd të hapur, me kënd të mbyllur, e përzier, me tension të syrit të ulët të detajuar si më poshtë në tabelë. Klasifikimi është i ndarë në KATËR STADE: stadi fillestar, stadi i zhvillimit, stadi i përparuar, dhe stadi terminal i glaukomes. Çdo stad përkufizohet shkurt me numrat Romakë I,II,III,IV. Stadet e glaukomës përcaktohen nga gjendja e fushës së pamjes dhe disku i nervit optik.

Format e GlaukomësStadiGjendja e tensionitGjendja e funksioneve të nervit optik
Me kënd të mbyllurFillestar (I)Normale (a)E stabilizuar
Me kënd të hapurI zhvillimit (II)Pak e ngritur (b)E pa stabilizuar
E përzierëStadi i thelluar (III)E lartë (c)
Dyshim për GlaukomëStadi Terminal (IV)

Komenti juaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Rreth Nesh:

Klinika e syve “Uzllova” mban këtë emër për nder të oftalmokirurges ruse Taisia Uzllova (Karagjozi) e cila jetoi dhe punoi nga 1954 deri në ditët e fundit të jetës duke i shërbyer me dinjetet dhe në nivel të lartë profesional popullit shqiptar.

Klinika Uzllova © 2018. Developed by iNSmart Code