Bllokim i kanalit të lotit

Shkurt 13, 2018 0
image-342-1.png

Dakriocistitis është inflamacion i kanalit lacrimal (SAC) , zakonisht ka karakter kronik .
Arsyeja kryesore e Dakriocistitit është bllokimi i kanalit nasolacrimal, i cili mundëson daljen e lotit jashtë . Nga bllokimi apo ngushtimi i kanalit mund të shkaktohen dhimbje , sëmundje infektive në sy dhe pasojat e tyre, inflamacion në zgavrën e hundës, sinuseve paranazale ose të kockave të kafkës përreth kanalit lacrimal. Shpesh ngushtimi është i lindur dhe shfaqet në muajt e parë të jetës.
Te të rriturit dacriocistitis shkakton shkarkimi purulent ( të infeksionit ) nga syri i prekur. Ndërsa tek foshnjet sëmundja jep shkarkim më të pakët purulent , sklepa dhe lotim.
Që një mjek okulist të përcaktojë diagnozën e dacryocystitis duhet të marrë parasysh disa egzaminime që kontrollojnë sistemin ndër-lacrimal dhe ekzaminimin e syve , në mënyrë që të eleminohen sëmundje të tjera të syrit. Në disa raste, një konsulte midis mjekut të otorinolarignologu dhe mjekut okulist nëpërmjet tomographys përcakton gjendjen e zgavrës së hundës dhe të sinuseve paranazale në mënyrë që nëse ka nevojë për trajtim të kurohen paralelisht me kanalin e lotit .
Trajtimi kirurgjikal tek të rriturit i dacriocistitis – Operacioni dacriocistorhinostomy. IRTC me anë të kirurgjisë invasive duke përdorur një endoscope, një lazer dhe një mjet të veçantë , krijon një rrugë artificiale të rrjedhjes së lotit në kanal . Për fëmijët trajtimi konsiston në masazhe lacrimale , në mungesë të efikasitetit të këtyre masazheve edhe fëmijët shkojnë drejt kirurgjisë .

KUJDES: Dacriocistitis i patrajtuar mund të çojë në komplikacione infektive, të rrezikshme për jetën dhe kërkojnë trajtim urgjent në një spital!


Komenti juaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Rreth Nesh:

Klinika e syve “Uzllova” mban këtë emër për nder të oftalmokirurges ruse Taisia Uzllova (Karagjozi) e cila jetoi dhe punoi nga 1954 deri në ditët e fundit të jetës duke i shërbyer me dinjetet dhe në nivel të lartë profesional popullit shqiptar.

Klinika Uzllova © 2018. Developed by iNSmart Code