OPTIKA

LENTET E KONTAKTIT


Udhezime per venien dhe heqjen e lenteve

 • Duart duhen lare me kujdes perpara se te prekni lentet
 • Fshini mire duart
 • Perdorni mollezat e gishtave per te mbajtur lenten

Si ta vendosni lenten

 1. Vendoseni lenten ne mollezen e gishtit te mesem, me gishtat e tjere terhiqni pjesen poshte syrit, me doren tjeter terhiqni pjesen e siperme te syrit.
 2. Shikoni direkt lenten, dhe vendoseni ate direkt ne kornea.
 3. Me kujdes largoni duart nga syte mos e terhiqni me, mbyllni syte dhe levizeni syrin me kujdes. Asnjehere mos i ferkoni syte

Si ta hiqni lenten

Shikoni drejt. Me gishtin e mesit uleni poshte pjesen e poshtme te syrit. Perdorni gishtin tregues dhe rreshqiteni lenten drejt pjeses se poshtme. Kapeni lenten me kujdes duke perdorur gishtin tregues dhe gishtin e madh dhe hiqeni pa e shtypur shume lenten.


Superioriteti i Lenteve


Vipa të ekranit jo vetëm në botë por dhe në Shqipëri prej kohësh e kanë gjetur zgjidhjen për të mos patur më peshën e syzeve mbi fytyrë dhe për të qenë më të rehatshëm, kudo. Lentet e kryejnë më së miri këtë funksion.
Lentet e kontaktit jane zgjidhja me efektive ne anizometropine e shkalles se larte (kur numri ne te dy sete eshte shume i ndryshem e nuk mund te korrigjohet me syze).
Nuk doni te beni operacion por nuk doni te mbani syze, merreni me sport por ju pengojne syzet – lentet e kontaktit zgjidhja juaj…

Me lente kontakti:

 • shikimi eshte me i qarte se me syze (sidomos ne rastet e miopise se shembellimi me retine eshte me i madh se me syze
 • Fusha e pamjes eshte me gjere dhe mungojne skotomat periferike (sidomos ne rastet e hipermetropise se shkalles se larte ose afakise – fenomen Xheku ne kuti)
 • Mund te korrigjohen rastet e anizomtropise se shkalles se larte (me lente kontakti mund te korrigjohet anizometropia deri ne 7-10 dioptri kurse me syze deri ne 2,5-3.0 dioprti

Lentet janë teknologjia ku falë shkencës syri i njeriut mund të shikojë dhe pa syze por vetëm nëpërmjet një mase të butë, pelte të klasifikuar për cdo problem refrakter. Ekzistojnë disa lloje lentesh që vihen në kontakt me syrin për të gjitha sëmundjet që ka shikimi, si miopia, hipermetropia, astigmatizmi dhe presbiopia. Të gjitha këto lente janë zëvendësuese perfekte dhe mjaft praktike të syzeve të përditshme. Lentet ndahen ne te “buta” dhe te “forta”.


Lente me ngjyra

Për të ndërruar ngjyrën e syve, per tu dukur me bukur, per te ndryshuar lukun tuaj mund te perdorni lente kontakti me ngjyre. Ne kliniken tone ju mund te gjeni lente kontakti me ngjyre, te thjeshta e me dioptri te firmes CIBA VIZION. lentet e kontaktit me ngjyre ne menure perfekte korrigjone rastet kur syte kan ngjyte te ndryshme, kur ka shenja vizuale ne kornea si dhe ne rastet e aniridise per te formuar beben e syrit.

Për miopinë

Miopia është nje difekt i refrakcionit te syrit shume i perhapur ne bote. Syri, imazhi i të cilit nuk përqendrohet tek retina, por në një pikë para saj kërkon një numër të caktuar syzesh. Në këtë rast, pervec syzeve mund te perdoren lente kontakti të buta.

Për hipermetropinë

Hipermetropia eshte nje difekt i refrakcionit te syrit kur imazhi fokusohet jo ne retine po diku pas saj. Hipermetropia e pakorrigjuar ne moshat e vogla mund te sjell mos stimulim te shikimit e si pasoje shtremberimin e syrit ose ambliopi (syri dembel). Hipermetropia shume mire mund te korigjohet me lentet e kontaktit.

Për astigmatizmin

Astigmatizmi eshte difekt i refrakcinit te syrit kur ne meridiane te ndryshem drita perthyhet ne shkalle te ndryshme dhe shembellimi ne retine eshte imjegullt (i shtrember). Ne te tilla raste perzgjedhja e syzeve eshte e veshtire dhe me syzet me cilinder pacienti e ka te veshtire te adoptohet. Me lente torike mund te korigjohet shume mire dhe ne menyre te plote astikmatizmi deri ne 3.5 – 5.0 dioptri. Ne kliniken tone do te gjeni disa lloje lentesh torike.

Për presbiopinë

Një sëmundje e cila shfaqet tek njerëzit sipër të 40-tave, vështirësia e të shikuarit të objekteve, apo imazheve të tjera në afërsi. Korrigjimi i presbiopise me lente kontakti eshte i veshtire dhe vetem ne hapat e para. Lentet që përdoren në këto raste janë të përbëra me disa zone (fokuse te perthyerjes se drites) quhen multifokale. Te tilla lente kontakti mund te vijne pas porosise tuaj dhe ne kliniken tone.

C’fare duhet te dije perdoruesi i lenteve te kontaktit:

 • Cfare lente perdor (te forta te buta)
 • Firmen prodhuse dhe lojin e lenteve (p.sh. firma-Ciba Vizion, lloji i lenteve-Air Optix Aqua)
 • paremetrat e lenteve (rrezen lenteve, diametrin e tyre dhe dioptrine per secilin sy)
 • regjimin e mbajtjes se lenteve (ditore, javore, 2 javore, mujore…,)

!!!!!! KUJDES!!!!

Mos harroni te pyesni mjekut tuaj per menyren e perdorimit, kohezgjatjen dhe menyren e sterilizimit te lenteve te kontaktit.

Te Buta


Lentet e buta jane me numer, sferike,cilindrike,minus(-) dhe plus(+), te kombinuara dhe mund te jene me ngjyre. Lentet jane ditore,mujore dhe vjecare por qe keto te fundit nuk perdoren shume. Me te perdorshmet jane ditore dhe mujore,per numrat e medha ka dhe 6 mujore.

Parimi kryesor i lenteve të buta te bëra nga Otto Wichterle çoi në nisjen e (Hydrogel) lentetve te para te buta në disa vende në vitet 1960 dhe miratimin e “Soflens” materialit të përditshem (polymacon) nga Shtetet e Bashkuara FDA në vitin 1971. Lentet e buta janë zakonisht të rehatshme menjëherë pas futjes, ndërsa lentet e forta kërkojnë një periudhë per pershtatje të plotë. Përmirësimet më të mëdha të polimereve të buta lente kanë rritur pėrshkueshmėrine e oksigjenit dhe pershtatjes se përgjithshme.

Në vitin 1998, hydrogel silikoni u vë në dispozicion. Hydrogeli silikonit ka dy pėrshkueshmėri jashtëzakonisht të lartë të oksigjenit dhe të silikonit, rehati dhe performancën klinike te hydrogelit konvencional. Sepse silikoni lejon më shumë depërtueshmëri të oksigjenit ne ujë, depërtueshmëria e oksigjenit hydrogel silikoni nuk është i lidhur me përmbajtje të ujit okular. Lente tani janë zhvilluar me aq shumë pėrshkueshmėri oksigjeni saqë ata janë miratuar për vendosje gjatë natës (vendosje e zgjeruar zgjeruar). Lente të miratuara për vendosje te përditshme janë gjithashtu në dispozicion në materialet Hydrogel silikoni.

Disavantazhet e hydrogels silikoni janë se ata janë pak të ashpër dhe sipërfaqja lente mund të jetë hidrofobik, dhe në këtë mënyrë, më pak “tretje.” Këta faktorë mund të ndikojnë në komoditetin e lenteve. Teknikat e reja të prodhimit dhe ndryshimet në zgjidhjet për shumë qëllime kanë minimizuar këto efekte. Proceset per modifikim sipërfaqësor te quajtur plazma ndryshojne natyrën hidrofobike te sipërfaqes se lentes. Një proces i tretë përdor zinxhirët gjata shtylla kurrizore polimer që rezulton me lidh pak kryq dhe rritur Veting pa ndryshime sipërfaqësore ose agjentët shtesë.

Te Forta


Te parat jane lentet e xhamit te cilat nuk ishin mjaftueshem te rehatshem për të fituar popullaritet të gjerë. Lentet e para ishin lentet e bëra nga Polymethyl methacrylate (PMMA ose Perspex / Plexiglas). Lentet PMMA janë zakonisht të njohura si lente “të vështira”. Një dëm i këtyre lenteve është se ata nuk e lejojnë oksigjenin të kalojë tek kornea, e cila mund të shkaktojë pasoja negative klinike.

Duke filluar në fund të viteve 1970, përmirësimi i materialeve te lenteve te forta janë realizuar “me oksigjen” te depërtueshëm. Lente të bëra nga këto materiale janë quajtur gaz-ngurtë te depërtueshëm ose lente ‘RGP’.

Një lente e forte është në gjendje të zëvendësojë formën natyrore të kornese me një sipërfaqe të re. Kjo do të thotë se një lente sferike kontakti e forte mund të korigjoje astigmatizmin(Cilindrin). Lente e fortë mund të jete front-toric, back-toric, apo bitoric. Kjo është e ndryshme nga një lente sferike në njeren ose ne të dyja sipërfaqet e lentes qe realizojne korrigjimin toric(cilindrin).

Kozmetike


Një lente kontakti kozmetike është projektuar për të ndryshuar pamjen e syrit. Këto lente mund të korrigjojne gabimin e numrit te syrit. Edhe pse shumë marka të lenteve te kontaktit janë perpjekur për t’i bërë ato më të lehtë për tu mbajtur, lentet kozmetike vihen për të ndryshuar ngjyrën e syrit janë shumë më pak të zakonshme, perbejne vetëm 3% te lenteve te kontaktit në vitin 2004.

Në Shtetet e Bashkuara, Administrata e Ushqimit dhe Drogës shpesh i quan jo-korrigjuese lentet kozmetike te kontaktit si lente e kontakti dekorative. Ashtu si ne çdo lente kontakti, lentet kozmetike bartin rrezikun e komplikimeve të buta dhe të rënda, duke përfshirë skuqje te syrit, acarim, dhe infeksion.

Një prirje e re në Japoni, Korenë e Jugut dhe Kina është lente kontakti rrethore. Lente Rrethi zgjeron pamjen e irisit mbi “sclera” duke pasur një zonë të errët përreth irisit. Rezultati është pamja e një irisit me te madh, më të gjerë dhe një vështrim të kujton syte e kukullave.

Lentet kozmetike mund të ketë më shumë aplikime të drejtpërdrejta mjekësore. Për shembull, disa lente mund të rivendosin pamjen dhe, në një farë mase funksionin, i një irisi qe mungon ose eshte i demtuar.

Terapike


Lentja e forte mund të perdoret ne rastet e parregullsive te kornese, të tilla si ne rastet e diagnozes KERATOKONUS. Në shumicën e rasteve, pacientët me keratokonus shohin më mirë me anë të lenteve të kontaktit të forte sesa ne xhamat e syzeve. Rekomandohet per pacientet me konus qe mbajne lentet e forta per te mos patur probleme mjafton ato te pastrohen sipas rekomandimit dhe te ndrohen 1 here ne vit.

Deri para 10 vitesh per kurimin e keratokonusit perdorej vetem metoda e korrigjimit me lente te forta kontakti.
Kurse, ne kohet e sotme eshte futur nje metode e re, efektive, per kurimin e kesaj semundjeje.Kjo eshte metoda e stabilizimit fizioenzimatik te keratokonusit

Ne jemi distributore ekskluzive në Shqipëri te:


Zeiss


Clearlab


Wöhlk


Rreth Nesh:

Klinika e syve “Uzllova” mban këtë emër për nder të oftalmokirurges ruse Taisia Uzllova (Karagjozi) e cila jetoi dhe punoi nga 1954 deri në ditët e fundit të jetës duke i shërbyer me dinjetet dhe në nivel të lartë profesional popullit shqiptar.

Klinika Uzllova © 2018. Developed by iNSmart Code