Departamenti

ENCIKLOPEDIA E SYRIT

GLAUKOMA


Kujdesuni per ta dhe ne ndryshimet e vogla qe nuk ju shqetesojne !
Glaukoma mund te jete e lindur. Ne keto raste tek femijet e porsalindur vihet re nje vlere e larte e tensionit, ndersa ne raste te vecanta – vihet re zmadhim i kokerllokut te syrit. Shkak per kete forme te glaukomes eshte defekti i ndertimit te sistemit te drenazhit ne sy. Ne rast se keto defekte jane te paperfillshme atehere kjo semundje mund te mos kapet menjehere por ne moshen e vogel ose ne adoleshence. Glaukoma dytesore lind si pasoje e semundjeve te tjera te syrit( proceseve inflamatore, ndryshime te eneve te gjakut, distrofive te lidhura me patologjine e kristalit, traumave). Shkaku i rritjes se tensionit ne rastet e glaukomes dytesore eshte si pasoje e crregullimit te qarkullimit te lengut te brendshem te syrit.

Glaukoma me tension normal ose te ulet lind si pasoje e cregullimit te qarkullimit te gjakut ne sy, me shpesh te aparatit te drenazhimit dhe nervit optik.
Ne kete forme te glaukomes ulet dhe shikimi, ngushtohet fusha e te parit, zhvillohet distrofia e nervit optik.
Glaukoma- nuk eshte semundje infective. Si rregull ajo zhvillohet ne te dy syte por jo ne te njejten kohe, ne syin e dyte ajo mund te zhvillohet edhe pas 2-3 muaj por edhe pas disa viteve.

Te jetosh me glaukome dhe mos te verbohesh!

Nese jeni te diagnostifikuar me “glaukome” ,atehere detyra Juaj kryesore eshte te arrini se bashku me mjekun tuaj uljen e qendrueshme te presionit intraocular (brenda syrit).

Per kete Ju duhet te beni:

  • Rregullisht dhe perkohesisht te merrni recete mjeksore (ilacet qe hidhen me pika): te vizitoni okulistin te pakten nje here ne cdo 3-4 muaj per kontrollin dinamik te syve.
  • Ne prani te semundjeve paralele ( nqse pervec glaukomes ka dhe semundje te tjera) (si diabeti,hipertensioni etj.) te vizitoni rregullisht mjekun e pershtatshem te specializuar per te marre recetat e tij.
  • Te mbani nje regjim te shkurter ,te rekomanduar nga mjeku.
  • Pjesmarrja Juaj aktive ne procesin e trajnimit ne bashkepunim me mjekun lejon (mundeson) ngadalesimin e dukshem te ne progresin e glaukomes!

Suksesi I trajnimit te glaukomes gjithashtu eshte I varur ne regjimin e rregullt. Me dobi per ju eshte te jeni ne levizje dhe aktiv ne menyren e jeteses , te merreni me gjimnastike, te shetisni pa lodhje ne ajer te paster. Te flini jo me pak se 8 ore ,rekomandohet te flini me nje jastek te larte, per shkak se vendosja e kokes ne pozite te ulet mundeson bllokimin e gjakut dhe lengjeve ne sy dhe ngritjen e IOP (ВГД). Mos flini me fytyren poshte. Puna ne nje distance te afert (lexim,shkrim) duhet te kryehet me nje ndricim te mjaftueshem. Syte gjate kesaj pune nuk duhen lodhur.

Mjaft rendesi ka periodiciteti I kontrollit te tensionit dhe Fusha e pamjes te cilen do tju a rekomandoje mjeku ne mvartesi te problemit dhe individualitetit per rastin tuaj konkret te situates

  • stadit te semundjes
  • kombinimit me semundje tjeter
  • problem te tjera metabolike

Ne rast se plotesoni te gjitha rekomandimet Ju asnjehere nuk do te mbeteni pa shikim
Jeni te mirepritur per me teper !

Shikoni si zvogelohet fusha e pamjes deri ne erresire te plote. Rikthimi i shikimit mbas stadit te fundit eshte i pamundur deri me sot. Paraqitja ne kohe ne njerin nga stadet ne te cilen do vini ne kliniken tone do te parandalohet perkeqesimi. Kurohet duke mbetur ne njerin nga stadet me ane te metodave bashkohore.

Ne te majte pamja e diskut te nervit optik NORMAL Ne te djathte disku I nervit optic ne stad te perparuar Ne pjesen e siperme te fotove tregohen ndryshimet e fushes se pamjes perkatesisht per cdo sy .Vini re thellimin e theksuar te diskut ne rastin e glaukomes – ESKAVIMI GLAUKOMOTOZ

Glaukoma “e moshes” tek te riturit
Glaukoma “e moshes” ndahet ne 4 format klinike : Me kend te hapur ,me kend te mbyllur ,e perzier ,me tension te syrit te ulet te detajuar si me poshte ne tabele . Klasifikimi eshte e ndare ne KATER STADE : stadi fillestare ,stadi I zhvidhimit, stadi I perparuar ,dhe stadi terminal i glaukomes Cdo stad perkufizohet shkurt me shkronjat Romake I,II,III,IV .Stadet e glaukomes percaktohen nga gjendja e fushes se pamjes dhe disku i nervit optic .

Stafi profesional me doktorë të specializuar në fusha të ndryshme të oftalmologisë, me përvojë pune në Rusi e në mbarë botën.

Me aparatura bashkëkohore në dy qendrat tona e me një eksperiencë pune mbi 12 vjet në Shqipëri Klinika “UZLLOVA” – lider në Shqipëri e mbarë viset Shqiptare…


-10% Ulje + testimi i lenteve pa pagesë

PRENOTO ONLINE

Emri Juaj (i domosdoshëm)

Emaili Juaj (i domosdoshëm)

Pacienti

Zgjidhni datën

Orari

TelefoniAdresa

Rr. Qemal Stafa, Pallati 31, Kati III C,
Përballë Prokurorisë së Përgjithshme


Email

klinika.uzllova@yahoo.com
info@eye.al


Telefon

0682074039
04 22 52 306


Rreth Nesh:

Klinika e syve “Uzllova” mban këtë emër për nder të oftalmokirurges ruse Taisia Uzllova (Karagjozi) e cila jetoi dhe punoi nga 1954 deri në ditët e fundit të jetës duke i shërbyer me dinjetet dhe në nivel të lartë profesional popullit shqiptar.

Klinika Uzllova © 2018. Developed by iNSmart Code